U petak, 3. studenoga 2023. godine u Zavičajnom muzeju Ogulin s početkom u 18.00 sati autor Tomislav Beronić predstavit će svoju najnoviju knjigu, “Misal kneza Anža Frankopana”, roman otisnut glagoljicom.

Radujemo se ugostiti ovo zaista vrijedno i važno predstavljanje prve knjige otisnute na glagoljici nakon 118 godina..

O knjizi i njenom predstavljanju: 

Ovo književno djelo zanimljivo je po tome što je to prva neliturgijska knjiga otisnuta glagoljicom nakon 235 godina i prva glagoljicom otisnuta nova knjiga 118 godina nakon posljednjeg izdanja Parčićevog misala (ako isključimo pretiske i neke brošure).
Radnja romana prati desetak godina života kneza Anža Frankopana od vremena kad je izgubio grad Brinje i svoje druge posjede, njegov boravak u Veneciji i susret s tiskarskim umijećem, odlazak u Kosinj i pokretanje prve hrvatske tiskare, pa sve do povratka u svoj brinjski kaštel Jelovik.

Osim o samom djelu, autor će govoriti i o pravilima pisanja glagoljicom suvremenim hrvatskim jezikom koju je razvio u procesu nastanka djela, a kao poseban simboličan dar uputit će nazočne kako preuzeti i koristiti računalni glagoljski font kojim je ovo djelo napisano.

Prema riječima prof. dr. Darka Žubrinića, predsjednika sunakladnika “Društva prijatelja glagoljice”, ova knjiga uz svoj izniman povijesni značaj, ujedno je i najljepša ikad otisnuta knjiga na glagoljici.

Nakladnik romana je Društvo za promicanje kulture KVAKA iz Velike Gorice.
* * * * *
Suvenirnica Zavičajnog muzeja Ogulin jednino je prodajno mjesto na kojemu možete kupiti ovu knjigu po istoj cijeni kao i kod online narudžbe na web stranici nakladnika.