O nastupima različitih kazališnih grupa, renomiranih umjetnika, koncertima i drugim kulturnim događanjima početkom 20. stoljeća u Ogulinu pisali smo u našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” već više puta. S pravom možemo reći da je, bez obzira na slab ekonomski napredak, kulturni život u Ogulinu cvjetao.

Među brojnim umjetnicima koji su nastupali pred ogulinskom publikom svakako je najznačajniji violinist Zlatko Baloković. Osim što je bio umjetnik svjetskog glasa, Zlatko Baloković je bio kozmopolit, intelektualac, dobrotvor i avanturist. Prijateljevao je s najpoznatijim ljudima tog vremena, a njegove umjetničke nastupe i svakodnevna događanja u njegovom životu su pratile najznačajnije novine tog vremena. Danas bismo popularno mogli reći da je pripadao svjetskom jet-setu.

U vrijeme vrhunca karijere i preseljenja u Sjedinjene Američke Države, održao je nekoliko koncerata u Hrvatskoj, među kojima i u Ogulinu. O nastupu u našem gradu pisao je Glas Hrvata u svojim izdanjima iz listopada i studenog 1926. godine, koje ovog puta donosimo u našoj rubrici.

Dugogodišnji kustos i upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, Borivoj Popovčak, u knjizi „Zlatko i Joyce Baloković – donatori Strossmayerove galerije starih majstora” objavljene 2020. godine opisuje nestvarni život Zlatka Balokovića.

Zanimljivosti o životu Zvonimira Balokovića koje je istražio Borivoj Popovčak možete pročitati u članku Maje Car objavljenog u Večernjem listu.

Link na članak:

https://www.vecernji.hr/kultura/filmski-zivot-slavnog-para-oplovili-su-svijet-druzili-se-s-papom-teslom-titom-1401537