PREZENTACIJOM PROJEKTA “KAKO RADI MUZEJ?” OBILJEŽENA NOĆ TVRĐAVA

,

U petak, 29. travnja 2022. godine, u dvorištu Frankopanskoga kaštela predstavljen je projekt učenika Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana u suradnji sa Zavičajnim muzejom Ogulin pod nazivom „Kako radi muzej?“ i projiciran istoimeni videouradak, a po završetku događanja posjetitelji su imali priliku sudjelovati u igri „Pronađi muzejski predmet“.

Projekt je trajao 6 tjedana, a sudjelovalo je 29 učenika 4. razreda smjerova opća i jezična gimnazija. Osnovni je cilj bio upoznati učenike s muzejskom djelatnošću na primjeru Zavičajnoga muzeja Ogulin, kao i ulogom i percepcijom muzeja u lokalnoj zajednici, te osvijestiti važnost očuvanja nacionalne (lokalne) baštine.

Osam timova učenika sudjelovalo je u niz aktivnosti i istraživalo različite teme: od povijesti osnivanja muzejske institucije i formiranja prvih zbirki, analize građevine, djelatnosti muzejskih zaposlenika, problema i izazova s kojima se susreću, prikupljanja, zaštite, organizacije i dokumentiranja muzejske građe do komunikacije muzeja s publikom i sudjelovanja u različitim manifestacijama. Proveli su anketu o posjećenosti muzeja i nekoliko intervjua te osmislili zanimljive aktivnosti i igre za buduće posjetitelje. Usporedno s istraživanjem i radom na terenu prikupljen je i videomaterijal koji je naposljetku uobličen u desetominutni film „Kako radi muzej?“.

U projektu su sudjelovali sljedeći učenici: Domagoj Maslač, Josipa Vukelja, Iva Petrušić , Lea Bertović, Marko Veršec, Marko Vuković, Marta Glavurtić, Mirna Brčić, Mateo Brulja, Josipa Perlić, Petar Cindrić, Lea Franjković, Tamara Sabo, Paola Brbot, Dragana Vujnović, Romana Milanović Bertović, Sara Mamula, Leonarda Sertić, Elena Manojlović, Andreja Bertović, Roko Stipetić, Sara Kosanović, Mihael Bićanić, Natalli Zorkić, spikeri Ante Tripalo i Daria Franjković, snimatelji Domagoj Belančić i Marija Kaurić, te montažer Filip Smolčec.

Mentorica učenicima profesorica je Marija Trdić Ćuk.

U izradi videouratka učenici su imali tehničku i savjetodavnu podršku g. Vjekoslava Žgele, a svoje je novinarsko iskustvo i savjete s njima podijelio i g. Dubravko Dragičević. U istraživanju i prikupljanju videomaterijala zahvalni su i Dječjem vrtiću Bistrac, djelatnicima Zavičajnoga muzeja Ogulin, a posebno ravnateljici, gospođi Ani Krznarić, koja je drage volje prihvatila suradnju i „otvorila im vrata muzeja“.
Video uradak dostupan je na poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=BF7c4qqwras&fbclid=IwAR3b2Ff7x0aZGXrZ2–hl5n7I1h4ZPp8UsSRBdqgvp5cBlfc0wClujTFOk8