U rujnu 2018. godine na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH Zavičajni muzej Ogulin prijavio je Ministarstvu kulture RH projekt “Opremanje multifunkcionalnih muzejskih prostorija Zavičajnog muzeja Ogulin”.

U izradi projektne dokumentacije sudjelovala je magistra primijenjenih umjetnosti Jana Franušić koja je dizajnirala multifunkcionalne troplošne postamente koji mogu služiti u izložbenu svrhu, a ujedno se mogu rasklopiti i postati radne jedinice za potrebe muzejskih radionica. Postamenti su zamišljeni kako pomični i lako se slažu jedan uz drugoga, čime ih se može koristiti na više različitih načina.

Rezultati Poziva objavljeni u ožujku ove godine iznimno su nas obradovali obzirom da je Ministarstvo kulture RH za projekt odobrilo sufinanciranje u iznosu od 30.000,00 kn.

Projektom je izrađeno 8 komada izložbenih rasklopnih postamenata sa staklenim elementima i jedna izložbena zidna polica, odrađeni su elektroinstalacijski radovi, dvostruko gletanje i ličenje zidova, manji sanacijski radovi na drvenim podovima te su nabavljena 42 komada rasklopnih stolica.

Izradu postamenata povjerili smo Stolarsko-tesarskom obrtu “Rendulić” iz Zagorja Ogulinskog, a autorica namještaja Jana Franušić je također naša sugrađanka, čime smo priču zaokružili i na lokalnoj razini.

Ovim projektom riješen je dugogodišnji problem nedostatka odgovarajućeg prostora za potrebe održavanja muzejskih radionica, predavanja i povremenih izložbi. Iako je prostor i dalje površinom malen i nedovoljan za sve programske sadržaje koje Zavičajni muzej Ogulin može i želi pružiti svojim posjetiteljima i sugrađanima, ovako obnovljen i namješten svakako pruža brojne programske mogućnosti.

Stoga nas pratite i dalje, jer uskoro pripremamo zanimljivu izložbu iz ogulinske građanske povijesti.