UTORKOM IZ MUZEJSKOG ARHIVA – NOGOMETNI STADION NA PEŠNIKU

Jeste li znali da su se nogometni susreti u Ogulinu prije stotinjak godina igrali i na livadi odmah preko mosta Vražji Prelaz, s lijeve strane? Ali to nije bila obična livada, tamo je bilo pravo igralište, sa nekom vrstom tribina!

U novinama iz tog doba spominje se igralište u Pećniku, odnosno Bukovniku. Stari Prapućani sjećaju ga se po imenu Paverak.

Postoje brojne legende o tom igralištu. Jedna kaže da je jedan tada poznati Prapućan, Toma Tamburak, jednom tako jako udario loptu, da je ona odletjela u Bukovlje, okružila oko Žlebe (Žlebe su onaj dio Bukovlja gdje izvire Pešnik) i vratila se na Paverak.

Druga, pak spominje međunarodni susret između Ogulinaca i jedne afričke ekipe. Afrikanci su, međutim, bili crni samo do kraja susreta, dok nisu oprali saju (garež) sa sebe na Kućeru.

To je dragocjen dokaz da je i u tim, vrlo teškim, poratnim vremenima, u našem narodu bilo mjesta i volje za zabavu, zafrkanciju.

Danas Vam donosimo kratku vijest iz ogulinskih novina, koje su tada izlazile, Glasa Hrvata, iz broja 27, tiskanog 1923. godine. Posebno je interesantan podatak o cijenama ulaznica, gdje se spominju stajaća i sjedeća mjesta, što znači da su zaista postojale svojevrsne stadionske tribine.