Na današnji dan prije 145. godina, 15. listopada 1874. godine osnovan je Hrvatski planinarski savez. Počeci planinarstva i alpinizma u našoj zemlji vezani su za Ogulin i Klek, koji se stoga smatra kolijevkom hrvatskog planinarstva.

Naime, prilikom svoga posjeta Kleku, prof. dr. Johannes Frischauf iz Graza upoznao se u travnju 1874. u Ogulinu s književnikom Budom Budisavljevićem (1843-1919), tada tridesetogodišnjim upravnim činovnikom, i sa sinom bana Mažuranića Vladimirom Mažuranićem te ih upozorio na potrebu osnivanja planinarskog društva u Hrvatskoj. Taj je sastanak bio neposredan poticaj temeljem kojega je 1874. godine u Zagrebu osnovano Hrvatsko planinarsko društvo.

Oduševljen Frischaufovom idejom, Budisavljević je odmah pisao u Zagreb svom prijatelju Gjuri Pilaru (1846-1893), profesoru geologije na zagrebačkom Sveučilištu, neka sa svojim prijateljima poradi na osnivanju društva. Pilar se dao na posao i počeo među svojim profesorskim drugovima i zagrebačkim građanima širiti tu misao, te je 15. listopada 1874. sazvao osnivački sastanak Hrvatskog planinskog družtva, prve planinarske organizacije u Hrvatskoj.

Kao trajan dokument o tom dijelu ljudske aktivnosti u mnogim planinskim zemljama svijeta nastali su alpinistički muzeji. Jedan od takvih koji svjedoči o planinarstvu i alpinizmu u Hrvatskoj je alpinistički muzejski postav, odnosno Alpinistička zbirka u Zavičajnom muzeju Ogulin.

Zbirka je oformljena na poticaj članova Hrvatskog planinarskog društva Sveučilišta Velebit iz Zagreba. Svečano je po prvi puta otvorena godine 1984. godine, na 110. obljetnicu HPD-a koja je proslavljena u Ogulinu i na Kleku. Tijekom godina, zbirka se razvijala i doživjela nekoliko obnovljenih postava. Sadašnji postav je realiziran 2014. godine povodom 140. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.