UTORKOM IZ MUZEJSKOG ARHIVA – ALPINISTIČKE SUDBINE

Prošlog smo tjedna u rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva” pisali o začecima planinarstva u Hrvatskoj i povezanosti Ogulina s prvim planinarskim i alpinističkim idejama, zahvaljujući kojima se danas u Zavičajnom muzeju Ogulin nalazi bogata Alpinistička zbirka. U duhu te teme, danas se bavimo jednom planiarskom pričom čiji su tragovi pohranjeni upravo u toj zbirci.

Naime, prilikom pokušaja uspona na Križ Ušbe, planinski vrh na granici Gruzije i Rusije 1974. godine, u velikoj lavini su poginula četvorica hrvatskih alpinista: Ante Bedalov iz Kaštel Kambelovca, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković te Splićanin Nenad Čulić.

Nekoliko dana nakon tragedije, tijela Bedalova i Vrdoljaka su pronađena i donešena s planine, no Tabaković i Čulić tada nisu pronađeni, pretpostavilo se da su ostali ispod velike ledeno-snježne lavine.

U ljeto 2011. godine, jedan češki alpinist je na području ledenjaka Ušbe naišao na tijelo nepoznatog alpinist i određeni
broj dijelova alpinističke opreme, među kojima je bila i čuturica s naljepnicom GRZS-a – Gorske reševalne zveze Slovenije, pa je Čeh, nakon što se vratio sa svog putovanja, fotografije i GPS koordinate svojih nalaza poslao Slovenskom planinarskom savezu. Tamo su zaključili da niti jedan
Slovenac nije stradao na tom području te su fotografije proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu.

Alpinistička oprema koja se vidjela na fotografijama nesumnjivo je ukazivala da pripadaju Tabakoviću
ili Čuliću, jer odgovara opremi tog vremena. Hrvatski planinarski savez stoga je organizirao potražne
akcije 2012. i 2013. godine, kada su pronađena tijela Viktora Tabakovića i Nenada Čulića, a spomenuta čuturica postala je muzejski primjerak ogulinske Alpinističke zbirke i uspomena na ovu ekspediciju i njene članove.