UTORKOM IZ MUZEJSKOG ARHIVA – IZLOŽBA ZA DAN ŽENA 1978. GODINE

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka. Ovaj dan, koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca, prvi puta prigodno je obilježen 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Već sljedeće godine u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je službeno odlučeno da se svake godine 8. ožujka obilježava Međunarodni dan žena.

U zapadnom se svijetu Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.
Međunarodni dan žena ove godine se obilježava pod temom: „Inovacija i tehnologija za ravnopravnost spolova”, čime se nastoji ukazati na nedostupnost digitalne tehnologije ženama, uz isticanje važnost zaštite prava žena i djevojčica u digitalnim prostorima i rješavanja rodno uvjetovanog nasilja putem interneta.
Povodom Međunarodnog dana žena u našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” donosimo plakat izložbe koja je povodom Dana žena organizirana 1978. godine. Izložbu posvećenu stvaralaštvu žena naziva „Gobleni vezovi rukotvorine” organizirali su Zavičajni muzej Ogulin i Konferencije za društvenu aktivnost žena iz Ogulina. Konferencija za društvenu aktivnost žena Hrvatske je kao društveno-politička organizacija radila na političkoj mobilizaciji i aktivizaciji žena na svim područjima društvene djelatnosti.

O položaju žene u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj i radu Konferencije za društvenu aktivnost žena Hrvatske možete pročitati u diplomskom radu Tine Glazer.

Link na diplomski rad: https://zir.nsk.hr/…/hrstud%3A2911/datastream/PDF/view

Link na stranicu Ujedinjenih naroda: