UTORKOM IZ MUZEJSKOG ARHIVA – NUDIZAM U OGULINU

Nakon pobjede boljševika u ruskom građanskom ratu (1918.–1922.) veliki broj pripadnika antiboljševičke vojske otišao je u izbjeglištvo. Po svom vođi, generalu Pjotru Nikolajeviču, barunu Wrangelu, dobili su naziv Wrangelova vojska.

Jedan dio te vojske početkom 1921. godine stigao je i u Ogulin. U vojne barake preko puta bolnice smješteno je tada oko 800 donskih Kozaka (Malorusa). Njihovim dolaskom počeli su problemi za domaće stanovništvo jer su, između ostalog, naglo skočile cijene prehrambenih proizvoda, naročito mlijeka. Stanovnici samog grada Ogulina nisu ga mogli ni dobiti, jer su seljaci svo mlijeko prodavali direktno Kozacima po većim cijenama nego inače. Problemi sa njima su se kroz nadolazeće mjesece gomilali, a jedan pomalo neobičan (interesantan) problem se pojavio u ljetnim mjesecima.
Evo što o tom problemu piše u ”Glasu Hrvata”, novinama koje su tada izlazile u Ogulinu. Članak je objavljen točno na današnji dan, prije 98 godina, 23. srpnja 1921. godine, u broju 30 , na trećoj stranici, a nosi naslov:

Rusi i kupanje

Pošto je nastala prilično ugodna sezona za kupanje, polaze i naša braća Rusi na kupanje. To nas dakako ne bi ni najmanje smetalo, jer za prirodne užitke ove vrsti slobodni smo ovdje od plaćanja svake takse, ali nas ipak smeta, da se Rusi kupaju goli, što po našem mišljenju nije lijepo ni sa estetske niti sa etičke strane. Doduše pripovijeda se, da je to plemenski običaj u Rusiji, a to potvrđuju i naši zarobljenici iz Rusije, ali kod nas taj običaj nije. Mi od Rusa primamo rado njihove kulturne tekovine, ali ta nas moralna (!) tekovina neće nikada usrećiti, jer dosta nam je ratnih moralnih tekovina. Osim toga Rusi se baš najradije kupaju u neposrednoj blizini ”Hačkovog mlina”, a to je mjesto, redovito puno mladeži, na koje će Rusi u svojim plivaćim kostimima prilično nećudoredno djelovati. Molimo našu braću Ruse, da se ili tamo ne kupaju, premda, gdjegod se oni na Dobri kupali, izvrženi su u okolici Ogulina pogledima svieta, ili da se pobrinu za bilo kakovo odijelo.

Eto, tako smo mi Ogulinci, 15 godina prije istarske Koversade, imali svoju prvu nudističku plažu. Doduše, na njoj se nije kupao britanski kralj Edward VIII. i njegova buduća supruga, Wallis Simpson, ali je naših “golaća” bilo neusporedivo više.