Na Međunarodni dan planina 11. prosinca 2019. godine alpinizam je uvršten na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine. Među brojnim definicijama alpinizma posebno je zanimljiva ona Borislava Aleraja, istaknutog hrvatskog alpinista i pročelnika Komisije za povijest planinarstva Hrvatskog planinarskog saveza u letku prigodom proslave 140. obljetnice osnutka Hrvatskog planinarskog saveza 2014. godine u Ogulinu;

Alpinizam je kulturni, etički i estetski pokret i svjetonazor nastao u Europi u 19. stoljeću. U osnovama mu je penjanje na teško pristupačne planinske vrhove i stijene, u želji da se iskušaju vlastite tjelesne i duhovne sposobnosti, odnosno postavljanjem penjačke zadaće samom sebi, natjecati se sa sobom i prirodom, a ne protiv drugih ljudi, a niti da bi se priroda pobijedila, sagledavajući pri emocionalno i intelektualno stanje i doživljaje koji pri tome nastaju. Glavne ideje i ideali alpinizma su sloboda, prepoznavanje i cijenjenje ljepote, etičnost i čast, altruizam i humanost, potaknuti iskonskom, surovom i veličanstvenom planinskom prirodom i intenzivnim neposrednim bivanjem u njoj.“

Alpinisti su organizirani u alpinističkim klubovima i alpinističkim odsjecima planinarskih društava. Osim o organizaciji raznovrsnih uspona, alpinistički klubovi i odsjeci brinu o nabavci zajedničke opreme te o školovanju i usavršavanju svojih članova. Njihov rad koordinira Komisija za alpinizam HPS-a koju sačinjavaju predstavnici alpinističkih klubova i odsjeka.

Za stjecanje zvanja Alpinist mora se položiti ispit koji organizira Komisija za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza. Uvjeti za stjecanje zvanja alpinist se nalaze na stranicama Komisije.

https://www.hps.hr/alpinizam/

Prva žena sa zvanjem Alpinist u Hrvatskoj  postala je Dragotina Pirc, poznatija kao Dada, 22. lipnja 1956. godine. Ispit je položila 13. svibnja iste godine.

Dada Pirc rođena je 1922. godine u Sloveniji. Po dolasku u Zagreb istaknula se u radu kao pročelnica Alpinističkog odsjeka te kao članica Komisije za alpinizam HPS-a. Posebn ljubav iskazivala je prema planini Klek gdje je često penjala. Dada Pirc umrla je 1978. godine u Zagrebu. Nakon smrti kolege alpinisti i planinari dopremili su s Kleka kamenu stijenu koju su postavili na Dadin grob.

Više o Dadi Pirc možete pročitati u časopisu Hrvatski planinar.

https://www.hps.hr/hp-arhiva/201812.pdf