Cvijet runolista je svjetski poznati planinarski simbol. U Hrvatskoj se nalazi u grbovima gotovo svih planinarskih društava, na znaku Gorske službe spašavanja i Grbu Hrvatskog planinarskog saveza.

Shodno tome, motiv je i na brojnim predmetima izloženim u Alpinističkoj zbirci našega Muzeja.

Runolist je biljka trajnica koja se razmnožava sjemenom, ali se obnavlja i iz korijena. Planinski runolist rasprostranjen je na gorskim predjelima, uglavnom Alpama. U Hrvatskoj raste na pukotinama i liticama vapnenačkih stijena predplaninskog i planinskog pojasa Dinarskog gorja, i to uglavnom na sjevernim stijenama. Kod nas je prvi puta zamijećen na velebitskom vrhu Crnopcu oko 1860. godine. Osim na Velebitu, staništa runolista su evidentirana na Risnjaku, Snježniku, Bijelim stijenama, Učki i Kleku. Iako je zakonom zaštićen, prijeti mu nestanak zbog neodgovornih posjetitelja planina koji ga ubiru.

U južnom dijelu Njemačke, Austriji i Švicarskoj znak runolista (njemački Edelweiss) je simbol odvažnosti, hrabrosti i ljubavi. U prošlosti, dječaci koji su ga poklanjali svojim voljenim djevojkama, morali su se popeti na zahtjevne alpske vrhove da ga uberu. Danas se znak runolista nalazi na mnogim proizvodima iz tih zemalja. Kao znakovlje se koristi u planinskim vojnim postrojbama, a nalazi se i na austrijskoj kovanici od dva centa te švicarskom franku.