Među poznatim osobama koje su  pohađale ogulinsku gimnaziju i najljepše dane života provodili u našem gradu je i Vladimir Bakarić. Njegov otac Stjepan postavljen je 1922. godine za predsjednika Kraljevskog sudbenog stola u Ogulinu. Iste godine Vladimir je upisan u prvi razred  kraljevske realne gimnazije. U Ogulinu je završio sedam razreda, a 1929. godine obitelj seli u Zagreb.

Vladimir Bakarić je bio jedan od najbližih suradnika Josipa Broza Tita i obnašao je vodeće funkcije u tadašnjoj državi. Skupštine općina i izvršnih tijela društveno – političkih organizacija Ogulina proglasile su Vladimira Bakarića počasnim građaninom općine Ogulin 1981. godine.

Vladimir Bakarić je preminuo u Zagrebu 16. siječnja 1983. u 71. godini života. U znak zahvalnosti iste godine je u Ogulinu postavljeno njegovo poprsje i donijeta je odluka da se Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje, kako se zvala tadašnja srednja škola, nazove po Vladimiru Bakariću.

Ovog utorka u našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” donosimo članke iz Večernjeg lista o postavljanju poprsja Vladimiru Bakariću, preimenovanju Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje i školovanju Vladimira Bakarića u Ogulinu. Članak naslova „Ima smisla za naučni rad“ objavljen je 19. siječnja 1983. godine u Večernjem listu povodom njegove smrti.