Položaj žena u društvu u prošlosti nije bio lak, pa ni Ogulin prije stotinjak godina nije bio izuzetak po tom pitanju. Uvijek su postojali dežurni dušebrižnici, zaštitnici morala, koji su pazili da naše Ogulinke slučajno ne krenu krivim putem, a ako bi se to i dogodilo, često su uzimali stvar u svoje ruke.

O tome svjedoči vijest iz ”Glasa Hrvata”, objavljena 15. siječnja 1921. godine pod naslovom ”Moralna učiteljica”. Radi se o učiteljici iz Kamenice, koja je živjela nevjenčano, pa su lokalni žitelji odlučili tome stati na kraj. Žalili su se u Županiju zbog takvog načina života, a njihova nastojanja kulminirala su kad je dotična rodila: ” Kad se već ne može stati na put ovakovim sablaznima, molili bi kraljevsku zemaljsku vladu da joj izda dozvolu za udaju.”

Druga, još bizarnija vijest objavljena je u istim novinama, 1922.godine, 18. veljače, pod naslovom ”Zaustavljene na bijegu”. Evo vijesti u cijelosti: ”Ovih dana su nekoje gospodje izmedju Karlovca i Ogulina uhvaćene u vlaku i dopremljene u Ogulin pod sumnjom da su htjele ostaviti svoje muževe. Točnim ispitivanjem se je ustanovilo da su išle u Zagreb kupovati kostime za Klekovu zabavu, koja će biti na sam pokladni utorak, na 28. veljače.”