Pored Ivane Brlić Mažuranić, kojoj je prirodna ljepota ogulinskog kraja, prožeta velom narodne predaje, mita i bajke, pružala nadahnuće za književno stvaralaštvo, o ogulinskom kraju pisali su i mnogi drugi u svojim djelima, poput Ljudevita Vukotinovića, Ivana Kukuljevića, Ante Starčevića, Josipa Torbara, Antuna Gustava Matoša i Augusta Šenoe.

Osim poznatih književnika, i mnogi Ogulinci su svoju ljubav prema rodnom gradu izrazili stihovima. U školskim listovima ogulinskih škola mogu se naći prekrasni učenički tekstovi i pjesme o Ogulinu i njegovim znamenitostima.
Ovom prigodom u našoj rubrici utorkom donosimo stihove o Frankopanskoj kuli tadašnjeg učenika petog razreda Osnovne škole Rade Janjanin, Krešimira Matijevića. Pjesma je objavljena u dječjoj rubrici Večernjeg lista 8. veljače 1987. godine.

Gospodin Matijević je završio studij povijesti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i danas prenosi svoje znanje kao profesor. Vjerujemo da je na njegovu ljubav prema povijesti utjecalo odrastanje u Ogulinu i dojmljivost frankopanskog Starog grada…