Danas se u rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva” prisjećamo Nikole Žagrovića (1910.-1988.), svima znanog po nadimku Soda.

Na prvoj fotografiji pozira sa svojim automobilom marke Ford 1930. godine. Kupio ga je u Zagrebu, polovnog, jer se je već tada bavio taxi službom u Ogulinu. Ovo je bio njegov već treći auto! Prvog je kupio već sa 18 godina, marke Chevrolet, a drugi je također bio Ford. Pošto se tada vozačka dozvola mogla dobiti tek sa 21 godinom, pune tri godine imao je zaposlenog vozača, koji je vozio te aute.

Prilikom kupnje ovog Forda, vlasnik mu ga u početku nije htio prodati, jer se pojavio mlad, a s hrpom novca. Pošto je poznavao Žigu Miznera, trgovca u Ogulinu, nazvao ga je, i tek kada ga je ovaj uvjerio da ima posla s mladim poduzetnikom, pristao mu je prodati automobil.

Inače, kasnije su g. Nikolu Žagrovića Ogulinci poznavali po nadimku Soda, pošto je proizvodio soda-vodu. Zbog toga posla, posjedovao je, za ono doba, impozantni vozni park: naime, za distribuciju svoje robe po Ogulinu, služio se dvjema motornim trokolicama marke Bianci, a za dalje relacije koristio je kamion. Isto tako, posjedovao je i osobni motocikl marke Kolibri.

Donosimo fotografiju mladog vlasnika Forda iz 1930. godine, sa kojim je mnogo godina kasnije sudjelovao na snimanju “Velog Mista” (scena sa Špirom Guberinom), a njegov sin Vlado i Ford pojavljuju se u jednoj sceni filma Krste Papića ”Izbavitelj”.

Danas je automobil potpuno obnovljen, a nalazi se u privatnoj zbirci, kod kolekcionara u Ivanja Reki (slika 2.).