Kako bi se upozorilo na problem siromaštva i bijede, od 1987. godine obilježava se sjećanje na današnji dan, 17. listopada, kada je otkriven spomenik u Parizu posvećen borbi protiv siromaštva.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine službeno je proglasila taj datum Međunarodnim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Uslijed raznih ekonomskih kretanja i nestabilnosti diljem svijeta, možemo primijetiti da se među stanovništvom povećava broj osoba koji žive u teškim uvjetima i nužna im je pomoć od nadležnih institucija i samih građana. Već smo više puta pisali o organiziranim akcijama pomoći u kojima su Ogulinci pokazali veliko srce, od pomoći uslijed velikih šteta od požara, šteta nastalih uslijed poplava i sl.

Ovom prigodom u našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” donosimo članak iz Večernjeg lista o pomoći siromašnim stanovnicima Modruša od strane njihove sumještanke iz Njemačke. Članak je objavljen 31. srpnja 1971. godine u sklopu humanitarne akcije Večernjeg lista „Kad bi svi ljudi…”.