UTORKOM IZ MUZEJSKOG ARHIVA – POPLAVA U OGULINU 1939. GODINE

Dok ovih dana strahujemo od pandemije korona virusa, na današnji dan 1939. godine ogulinsko se stanovništvo, ali i ono karlovačkog područja, borilo s poplavom koja je donijela katastrofalne posljedice.

Bilo je to vrijeme svjetske ekonomske i političke nestabilnosti uoči II. svjetskog rata, kojemu ova vremenska nepogoda nikako nije doprinijela.

Poplava je trajala od 31. svibnja do 2. lipnja 1939. godine, a ogulinsko se stanovništvo, kao i u brojnim situacijama o kojima smo pisali u prijašnjim objavama utorkom, organiziralo u međusobnoj pomoći, u kojoj se posebno ističe humanitarno djelovanje ogulinskih dobrovoljnih podupirućih društava.
Točno šest desetljeća kasnije, 1999. godine, rijeka Dobra ponovno je podsjetila na svoju silinu, a starije stanovništvo koje se sjeća obiju katastrofa nerijetko je uspoređivalo njihove razmjere.

Fotografiju poplave u tadašnjoj Mucekovoj ulici, danas Ulici Ivana Gorana Kovačića, ustupila nam je obitelj Stipan iz svog privatnog arhiva.

Pozivamo naše sugrađane, ukoliko posjeduju slične povijesno važne i zanimljive fotografije, da nam ih donesu na skeniranje ili ustupe na korištenje, kako bismo kroz naše objave i dalje mogli dijeliti crtice iz ogulinske prošlosti.