Dana 31. siječnja 2020. godine otvorena je izložba o građanskom društvenom životu početkom 20. stoljeća koja nosi naziv “Pristup samo pozvani”.

Obzirom da smo dobili nekoliko upita odakle upravo taj naziv, odlučili smo u današnjem izdanju rubrike “Utorkom iz muzejskog arhiva” otkriti kako je nastala ta ideja.

Naime, ogulinski kolekcionar Krunoslav Dujmić posjeduje više primjeraka pozivnica na razna društvena događanja koja su u Ogulinu organizirana u navedenom razdoblju, a koja nam je ustupio za potrebe izložbe. Kako su u to vrijeme prostori za okupljanja i društvena događanja bili ograničeni veličinom, a događanja su nerijetko imala humanitarni karakter ili posebnu namjenu, pozivnice za takva događanja upućivale su se na odabrane adrese utjecajnih ogulinskih obitelji, uz uputu o načinu odijevanja, “ulaznini”, broju osoba u pratnji pozvanoga i sl.

Stoga smo naziv izložbe odlučili povezati upravo s tim zanimljivim uputama iz pozivnica, kako bismo dali do znanja da se radi o građanskoj tematici prvih desetljeća 20.stoljeća, a vizual tih pozivnica iskoristili smo kao inspiraciju i za plakat izložbe.

Naravno da naziv izložbe ne ograničava nikoga od posjetitelja da ju dođu pogledati, stoga pozivamo naše sugrađane i sve zainteresirane da iskoriste vrijeme do 30. travnja 2020. i dođu pogledati izložbu uz stručno vodstvo djelatnika Muzeja.

Dakle, pozivnica nije potrebna!