Povodom Noći muzeja, 31. siječnja 2020. godine, u Zavičajnom muzeju Ogulin postavljena je izložba o građanskom društvenom životu u prvim desetljećima 20. stoljeća, koja nosi naziv “Pristup samo pozvani”.

Naime, gospodarski razvoj Ogulina nakon razvojačenja Vojne krajine 1874. godine, političke i ekonomske promjene, prometna infrastruktura te razvoj školstva stvorili su temelje za kulturni i društveni razvitak. U grad u to vrijeme dolaze činovnici, zdravstveni radnici, obrtnici raznih profila, prvi industrijalci i prosvjetni kadar. Bili su to preduvjeti u kojima se razvija građanski duh koji je tema ove izložbe.

Grad Ogulin je stoga početkom 20. stoljeća imao izuzetno živopisan kulturni i društveni život koji se ogledao u postojanju brojnih društava, udruga te raznih dobrotvornih, kulturno – prosvjetnih i sportskih organizacija koje su svojim djelovanjem doprinosile “podizanju društvenosti” građana Ogulina.

U pripremanju izložbe i istraživanju arhivskog gradiva bilo je jasno kako ova tema zahtijeva mnogo širi kontekst, stoga se dotiče i školstva u prvim dekadama stoljeća, arhitekture i izgleda gradskih ulica, građanske mode te posebno ističe Hrvatski sokol Ogulin koji je kroz mnoštvo svojih odjela značajno utjecao na društvene aktivnosti navedenog vremena.

Arhivsko gradivo o ovoj temi sačuvano je u fragmentima, stoga smo u prikupljanju dodatnih izvora potražili pomoć naših sugrađana. Među njima treba spomenuti obitelj Stipan koja je dala svoj doprinos ustupljivanjem fotografija iz privatnog obiteljskog albuma, Andreu Radojčić koja je posudila knjigu dogovanja onitelji Lipovac iz Josipdola, Prvu osnovnu školu Ogulin koja je posudila dokumente vezane uz razvitak školstva, obitelj Plivelić koja je na posudbu dala frak s cilindrom ogulinskog učitelja Franje Plivelića te nekoliko drugih tekstilnih predmeta koji su doprinos podtemi o građanskoj modi početkom 20. stoljeća.

U pokušaju prikaza društvenog života Ogulina početkom 20. stoljeća poseban je doprinos dao ogulinski kolekcionar i ljubitelj starina Krunoslav Dujmić koji je posudio velik broj predmeta iz svoje privatne kolekcije, a koji su nam pomogli u rekonstruiranju ambijenta građanske gostionice iz navednog razdoblja. Također, zahvaljujemo i Denisu Franušiću na pomoći u realizaciji ove izložbe i prikupljanju podataka te pisanju teksta o arhitekturi.

Ova izložba je prva postavljena u novoobnovljenim izložbenim prostorima Zavičajnog muzeja Ogulin, a sufinancirana je sredstvima Karlovačke županije.

Izložba će biti otvorena do 30. travnja 2020. godine, a ulaz je slobodan, stoga pozivamo sve sugrađane da dođu i pogledaju je te istraže zašto izložba nosi naziv „Pristup samo pozvani“.