Danas obilježavamo rođendan Ivane Brlić Mažuranić, rođene 18. travnja 1874. godine u Ogulinu.

U našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” već smo pisali o aktivnostima oko obilježavanja

stogodišnjice Ivanina rođenja kada je u našem Muzeju otvorena i Spomen soba proslavljenoj književnici. Pokrovitelj ove važne obljetnice bila je Jugoslavenska (danas Hrvatska) akademija znanosti i umjetnosti iz Zagreba, a njen član Dragutin Tadijanović bio je zadužen da s kulturnim, prosvjetnim i društveno–političkim djelatnicima, programski i logistički organizira obilježavanje toga jubileja.

Dragutin Tadijanović je zamoljen od strane tadašnjeg kustosa Zavičajnog muzeja Ogulin, Mihaela Sobolevskog, da napiše kraći tekst o Ivani Brlić Mažuranić. Tekst je bio objavljen u prigodnom prospektu povodom otvaranja Spomen sobe. Prospekt je bio ilustriran fotografijom Ivane Brlić Mažuranić, fotografijom njena spomen-poprsja, koje je rad akademskoga kipara akademika Vanje Raduša te crtežom njene rodne kuće koji je napravio nastavnik likovnog odgoja Neven Cvjetičanin.

Ovog utorka u našoj rubrici objavljujemo navedeni prospekt s tekstom akademika Dragutina Tadijanovića.

Više o pripremama vezanim za proslavu i samoj proslavi možete pročitati u članku sudionika tog događaja, profesora Mihaela Sobolevskog objavljenog u Modruškom zborniku br. 2 iz 2008. godine:

https://hrcak.srce.hr/file/117396