Ovog utorka odlučili smo predstaviti osobu koja je najzaslužnija za osnivanje Alpinističke zbirke u Zavičajnom muzeju Ogulin, a rođena je na današnji dan.

Radi se o Matiji Mlincu, rođenom 9. veljače 1932. godine u Ogulinu. Nakon završetka srednje šumarske škole u Karlovcu, 1955. godine upisuje šumarstvo na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Nakon fakulteta radio je na biološko – tehničkoj zaštiti željezničkih pruga.

Po dolasku u Zagreb učlanjuje se u Planinarsko društvo Sveučilišta “Velebit” gdje postaje planinarskim vodičem, alpinističkim instruktorom i instruktorom Gorske službe spašavanja. Kao prvi pročelnik Stanice sudjeluje u osnivanju Gorske službe spašavanja u Ogulinu 1964. godine.

Posebno se istaknuo proučavanjem planinarske povijesti, što ga je potaklo da pokrene inicijativu za osnivanje Alpinističke zbirke u svom rodnom Ogulinu. Neumorno uz posao prikupljao je materijal za postav zbirke koji je realiziran prilikom proslave 100 godina osnutka Hrvatskog planinarskog društva.

Kao alpinist sudjelovao je u alpinističkom pohodu u Norvešku 1964. godine. Hrvatski planinarski savez ga je proglasio najboljim planinarskim dužnosnikom u 1999. godini. Iako ga je život vezao za Zagreb uvijek je u srcu nosio svoj rodni Ogulin.

Matija Mlinac umro je 7. ožujka 2006. godine u Zagrebu.