Već smo nekoliko puta u našoj rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva” pisali o ekspediciji na Mount Everest 1979. godine. Tog je proljeća organizirana prva jugoslavenska ekspedicija na najviši vrh svijeta. Od 190 alpinista, nakon tri temeljite višemjesečne provjere mogućnosti svakog ponaosob, uvjete je ispunilo 40, među kojima je odabrano njih 25.

Pored slovenskih alpinista, u ekspediciju su uvrštena po 2 alpinista iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Hrvatski članovi ekspedicije su bili Stipe Božić i Vladimir Mesarić. Stipe Božić se uspio popeti na Mount Everest 15. svibnja.

Za takvu vrstu ekspedicije bilo je nužno osigurati veliku količinu opreme. Težila je 18 tona, a sačinjavalo ju je preko 10 km alpinističkih konopaca, 350 m visećih i aluminijskih ljestava, 40 šatora, 80 vreća za spavanje, 30 pari posebno izrađenih penjačkih cipela „gojzerica“, 500 vijaka i klinova za stijene i led, više stotina litara kerozina i plina za kuhanje i skoro 4 tone hrane za članove ekspedicije i nosače.

Ekspedicija je bila u potpunosti opremljena domaćim proizvodima, a oprema koja se nije mogla proizvesti u Jugoslaviji je nabavljena u inozemstvu. Iako se sportska oprema smatrala vrhuncem jugoslavenske industrije, bila je skromna u usporedbi s tadašnjom britanskom i njemačkom. Šatori i ruksaci su proizvedeni u slovenskoj tvornici Induplati, gojzerice je izradila Alpina, a vjetrovke su izrađene od uvoznih goretex tkanina.

Ovog u utorka u našoj rubrici predstavit ćemo ruksak i gamaše s ove značajne ekspedicije koje je koristio Vladimir Mesarić, izložene u Alpinističkoj zbirci našeg Muzeja. Navedena je oprema Mesarićev osobni dar i prilog zbirci.