Ovog utorka u našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” osvrnuti ćemo se na Svjetski dan pčela. Poznata je izreka znanstvenika Alberta Einsteina: „Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaju još oko 4 godine života”.

Na zemlji postoji oko 250 tisuća biljaka koje cvjetaju i trebaju biti oprašene. Pčele imaju ključnu ulogu u oprašivanju biljaka, bez kojeg ne bi bilo ploda pa tako ni hrane za ljude, ali i za životinjski svijet. Hrane ne bi u potpunosti nestalo jer pojedine biljke ne trebaju kukce, ali bi jelovnik svakako postao siromašniji.

S ciljem povećanja razumijevanja i svijesti o važnosti pčela, Ujedinjeni narodi su 2017. godine 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Inicijativu za proglašenjem ovog dana pokrenula je Republika Slovenija i predložila datum koji označava obljetnicu rođenja slovenskog pčelara Antona Janše, začetnika modernog pčelarstva. Anton Janša je bio prvi pčelarski učitelj na bečkom carskom dvoru, a 1771. godine objavio je knjigu pod naslovom „Rasprava o pčelarstvu“.

O tradiciji pčelarstva u ogulinskom kraju svjedoče košnice pletare koje se nalaze u Etnografskoj zbirci našeg Muzeja i pčelarski alat Branka Bašteka o kojem smo već pisali prošle godine: