U subotu 23. veljače 2019. godine Alpinistička zbirka Zavičajnog muzeja Ogulin postala je bogatija za jedan predivan i vrlo zanimljiv eksponat, a to su stara vrata sa planinarskog doma na Zavižanu oblijepljena planinarskim naljepnicama.

Ovaj događaj inicirali su članovi Planinarskog društva “Izletnik” iz Zagreba, koji su idejni začetnici projekta prikupljanja planinarskih naljepnica i čitave priče o donaciji spomenutih vrata našem Muzeju. Cilj ovog hvalevrijednog projekta bio je promovirati kulturu planinarstva i njen jedan mali ali značajan segment -planinarske naljepnice, koje su svojevrstan simbol prepoznatljivosti planinarskih društava i srodnih udruga. Članovi “Izletnika” vrata su postavili prigodno – da vise sa stropa pomoću planinarske užadi, stoga su dostupna za razgled sa dviju strana te vam niti jedna od brojnih naljepnica ne može promaknuti.

U sklopu projekta tiskan je i katalog naljepnica s kratkim biografijama društava koja su se odazvala pozivu na sudjelovanje u ovom projektu koji je započeo još 2016. godine.

Ovim putem zahvaljujemo članovima PD “Izletnika” na ideji, inicijativi i donaciji te se nadamo da ćemo u budućnosti imati prilike za neke nove oblike suradnje.