EKSPLOZIJA SKLADIŠTA „OŠTARIJE I.“

Skladište „Oštarije I“. bilo je po količini uskladištenih streljačkih i ubojito borbenih sredstavačetvrto skladište JNA. Osvajanje kasarne nasilnim putem se nije planiralo, jer bi eventualna eksplozija ugrozila cijelo područje, od Oštarija do Ogulina, s nesagledivim posljedicama. Pregovori s upraviteljima skladišta su vođeni na više razina, od mjesne do državne.

U nedjelju 13. listopada 1991. godine, oko 09.00 sati ujutro pripadnici JNA koji su se nalazili u skladištu „Oštarije II“ zapalili su skladišta i opremu. Istovremeno dolazi do prve serije eksplozija u skladištu „Oštarije I“ od čijih detonacija teško stradavajustambeno-gospodarske zgrade na području Oštarija. Skladišta je minirao poručnik Drašković pomoću eksploziva sa satnim mehanizmom, dižući ih u zrak u razmaku od 15 minuta. Oficiri JNA povukli su se prije početka detonacija na Krpel, odakle su helikopterom odletjeli na slunjski poligon. U skladištu je ostala grupa prestrašenih ročnika JNA, koji nisu znali za aktivnosti svojih nadčinjenih. Mještani ih tada prihvaćaju i odvode do policijske ispostave PI Josipdol.

U skladištu „Oštarije I“ spašena je veća količina streljiva i ostalih sredstava, a u kasarni „Oštarije II“ četiri skladišta ostala su neoštećena, tako da je zarobljena velika količina hrane i ostale ratne pričuve.