OBITELJSKI ŽIVOT IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ

Ivana Mažuranić se 1892. godine udaje za uglednog političara Vatroslava Brlića iz Slavonskog Broda.

Nakon vjenčanja sa suprugom seli u Slavonski Brod, gdje je živjela većinu svog života.

U potpunosti žena svog vremena, u prvom redu je bila supruga i majka, domaćica i odgajateljica. Posvećena ženskim dužnostima, književnim radom se bavila tek u rijetkim slobodnim trenucima, iako je prve književne radove stvarala još kao djevojčica, pod utjecajem poznatog djeda, Ivana Mažuranića.Kao majka imala je priliku upoznati se s dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i naivnost njihova svijeta.Njena prva tiskana zbirka nastala je spajanjem dužnosti i želje za pisanjem pa je napisana za njeno četvoro djece, a obuhvaćala je pjesme i kratke priče poučnog sadržaja.

Kasnije, kad su djeca bila veća, Ivana je imala više vremena za sebe i vlastito literarno stvaralaštvo pa piše više, samosvjesnije i s većim zamahom.

Rodila je sedam puta, prvi put sa samo osamnaest godina, a dvoje djece je umrlo nedugo naokon poroda.

Krajem siječnja 1893. Ivana rađa svoju najstariju kćer Nadu, u rujnu 1894. rađa sina Ivana. Drugu kćer Zoru rađa 1897. kod roditelja u Zagrebu, a godinu dana kasnije Zdenku. Posljednje, sedmo dijete Ivane Brlić-Mažuranić i Vatroslava Brlića, kćer Nedjeljka, rođeno je 1917. godine.